top of page
תמונת הסופר/תann naor

טיפול בטראומה

עודכן: 22 באוג׳ 2023

שניים מתוך שלושה ילדים בארצות הברית דיווחו כי הם עברו טראומה או אירוע טראומטי עד גיל 16. ילדים מפאת תמימותם, תלותם במבוגר או מטפל מוסמך וחוסר אונם, חשופים לפגיעות שונות שעלולות להוביל לטראומה. לא כל טראומה שקורית בגילאים המוקדמים דווקא תהפוך לטראומה מורכבת או יובילו לבעיות נפשיות בחייהם הבוגרים.


הגורמים המשפיעים על השלכותיה של הטראומה הם שונים ומגוונים, למשל: משך וחומרה של הפגיעה, גורמי תמך, מבוגרים יציבים ואחראים והתגובה והתייחסות אל הפגיעה שנגרמה לילד. אלו יכולים להיות גורמים חשובים וקריטיים מאוד להשלכות ארוכות הטווח של הטראומה.


סימני זיהוי לטראומה אצל ילדים:

אצל ילדים ניתן לזהות שינוי בהתנהגות שאינה אופיינית לילד.

ילדים יכולים לחוות חרדה ודיכאון, לכן אם הילד היה שמח, אנרגטי, חייכן וחברותי ופתאום הוא מופנם וחסר אנרגיה, כדאי לברר מה הוביל לשינוי התנהגות.

בגילאים מוקדמים וצעירים עשויה להיות גם רגרסיה בשלבי ההתפתחות, כלומר הם יכולים להיות פתאום תלותיים יותר, מתקשים להיפרד מן ההורה או המבוגר המטפל ואף לחזור להתנהגויות שכבר נכחדו כמו: הרטבה במיטה.

סימני אזהרה אלו הם חשובים לטיפול דווקא בגילאים המוקדמים, כך שהילד לא יפתח בהמשך התנהגויות חמורות יותר מתוך הטראומה.


הטראומה אצל הילד שגדל:

"הטראומה הנפשית היא אסונו של חסר האונים. בזמן התרחשותה הנפגע עומד חסר ישע לנוכח כוח חזק ממנו. כאשר כוח זה הוא כוח הטבע, אנחנו מדברים על אסונות. כאשר הוא כוחו של בן אדם אחר, אנחנו מדברים על מעשי זוועה". (ג'ודית לואיס הרמן- טראומה והחלמה)

מבוגרים אשר גדלו עם טראומה שלא טופלה, חיים אותה כאילו היא עדיין קיימת. היא תהיה נוכחת בתוך מערכות היחסים, הערך והדימוי העצמי, היכולת שלהם לקיים ותפקד בשגרה. חלקם עלולים גם להתמודד עם בעיות נפשיות, התמכרויות, פגיעה ואלימות באחרים ופגיעה עצמית.


טיפול:

לטראומה שנוצרת בתוך מערכות יחסים יש מקום לריפוי והחלמה דרך מערכות יחסים חדשות ומיטיבות. מעגלי תמיכה וקשרים בריאים ומיטיבים, יכולים להעניק לאדם התבוננות חדשה על הנפש שלו, על היכולת לתת אמון באדם אחר ולהעניק בחזרה.

קשר טיפולי מותאם יכול להיות גם מקום לריפוי והחלמה. ישנם סוגים רבים של טיפולים שיכולים ליצור מקום לשינוי מהותי בחייו של המתמודד עם הטראומה. טיפולים המתמחים בטראומות, במערכות יחסים משפחתיות ועוד.

טיפול לילדים:

טיפול אצל ילדים הוא לא דומה לטיפול אצל מבוגרים, עיקר הטיפול מתבסס על הנאה ומשחקים אשר מסייעים לילד לעבור עיבוד של האירוע הטראומטי, להעניק לו פירוש ולשים אותו במקום מתאים בעולמו הנפשי.

יצירת קשר עם המטפל/ת יכולים לסייע לילד לבנות מחדש את מערכות יחסים עם משפחתו, חבריו ולהכיר בהן כמקור לתמיכה ועוגן. בנוסף הטיפול מסייע בשיקום בתחומי החיים שנפגעו בעקבות הטראומה כגון: חרדות, הסתגרות והתבודדות, קשיים לימודיים ועוד.


טיפול למבוגרים:

למבוגרים ישנם גם סוגי טיפול שונים ומגוונים ויש צורך לבחון בטיפול המתאים באופן אישי.

ישנם מטפלים המתמחים בטראומות, שיכולים לעזור לדבר על הטראומה, לעבד אותה ולסייע ביצירת שינוי משמעותי בנפשם וברבדי החיים בהן פגעה הטראומה.

ישנם טיפולים קוגניטיביים- התנהגותיים שעוזרים לשקם בעיקר התנהגויות לא רצויות, לשנות דפוסי חשיבה וליצור הרגלים בריאים יותר שעוזרים לפתח שגרה נכונה וטובה ומערכות יחסים מיטיבות.

הדבר המשמעותי ביותר הוא להבין מה נכון לך- לקרוא ולחקור על שיטות שונות, לראות מה הכי מתאים לך ולטראומה שעברת, לקרוא על המטפלים ולקבל המלצות.

לאחר מכן טוב להרים טלפון ולנהל שיחה ראשונה עם המטפל או המטפלת ולראות אם נשמע מתאים לפחות לקיים פגישה היכרות.

בסופו של דבר, מהות הטיפול הוא הקשר שנוצר בתוך החדר. האמון והביטחון שנבנה בתוך הקשר הטיפולי יכול להוביל להחלמה ולריפוי.


#טיפול #טיפולnlp #התחדשות #טיפולבהתקףחרדה #חרדה #טיפולבחרדה #טיפולמיידיבחרדה #הפרעתחרדהטיפול #פתרוןלחרדות #נגדחרדות #nlp #אןנאור #דמיוןמודרך #טיפולבנשימה #נשימה #מדיטציה #פאניקה #הפרעתפאניקהטיפול #טיפולבכעס #טיפולמקצועי #טיפולבחוסרביטחוןעצמי #טיפולבזוגיות #טיפולזוגי #טיפולחוסר #חוסרביטחון #קשב #קשבוריכוז #מומחיתלטיפולרגשי #היפראקטיביותבילדים #טיפולבצפון #עבודהסוציאליתקלינית #חינוךבשילובאומנויות #יישובסכסוכים #מטפלתבNLPבמבוגרים #נפגעינפש #שיקוםוהחלמה #שיקום #נוערבסיכון #לידה #דיכאוןאחרילידה #טיפולאחרילידה #משפחה #דכאוןאחרילידה #מערכתיחסים #קשר #קשראינטימי #זוגיות #טראומה


108 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page