top of page
תמונת הסופר/תann naor

כוחה של קבוצה

" הסולידריות של הקבוצה היא ההגנה החזקה ביותר מפני אימה וייאוש והסם החזק ביותר נגד חוויה טראומטית"

(ג'. לואיס הרמן, טראומה והחלמה)







כוחה המיוחד והחזק של הקבוצה מתחיל בגילוי של האדם כי הוא אינו לבדו. היכולת להזדהות ולמצוא באחר את אותם הקשיים והתמודדויות, יכולה לעזור להפיג את תחושת הבדידות, האשמה והבושה ולהשיב את תחושת השייכות, האנושיות ואת תחושת הביטחון. ככל שנוצרות לכידות ואינטימיות בתוך הקבוצה, כך האדם יכול לראות את עצמו בכל אחד ואחת ולהתחבר אל רגשות עמוקים של חמלה, אמפתיה ואהבה גם כלפי עצמו וגם כלפי הקבוצה. תחושות אלו בתוך הקבוצה לא רק מאפשרות לחוש דומים ושווים בקבוצה, אלא גם מעניקות תחושת העצמה אישית וקבוצתית. הקבוצה בדרך כלל תהא סבלנית כלפי אימרות קשות ותכיל התנהגויות הנובעות מתוך ההתמודדות המשותפת. במחקרים ארוכי שנים על כוחה של קבוצה הוכח כי לכידות הקבוצה יכולה לעזור למתן את התפתחותם של סימפטומים של P.T.S.D (פוסט טראומה) לאחר אירוע הטראומה. בנוסף ללכידות, כל אחד ואחת מחברי וחברות הקבוצה יכולים להיעזר במשאבים המשותפים על מנת לקדם גם את הכוחות האישיים, להיתמך ולתרום.


איך נראה טיפול קבוצתי?

טיפול קבוצתי מאופיין בליווי והנחיה של אנשי מקצוע בדרך כלל אחד או שניים (פסיכולוג/ עו"ס) אשר מובילים ומנחים את הקבוצה. למנחה הקבוצה יש תפקיד חשוב ומרכזי בבניית הקבוצה, בשמירה על דינאמיקה בין חבריה וגבולותיה. הקבוצה תתמקד בבעיה ספציפית לה שותפים כל חברי הקבוצה כגון: התמודדות עם מחלה, התמכרויות, הפרעות אכילה או קבוצות המתמקדות ברכישת מיומנויות כגון: שיפור מיומנויות חברתיות, העלאת תחושת הביטחון ועוד. גודל הקבוצה נע בין 6-20 משתתפים אשר נפגשים פעם בשבוע במשך שעה עד שעתיים. לעיתים הצטרפות לטיפול הקבוצתי מחייב גם טיפול פרטני במקביל.

מטרת הקבוצות בדרך כלל היא עיבוד חוויה טראומטית, סיוע בהתמודדות רגשית, העצמה והתפתחות אישית של חברי הקבוצה. ישנן קבוצות תהליכיות שמטרתן הטיפולית תהיה מיקוד בשלבים ספציפיים בתוך שלבי ההחלמה כגון: השבת תחושת הביטחון, שחזור הזיכרון והאבל והוא יהיה המכנה המשותף של חברי הקבוצה.

הקבוצה מדמה את היחסים הבינאישיים הקורים מחוצה לה וכך חבריה יכולים למצוא חוויה מחודשת למערכות יחסים בהן הם חשו אבל וכאב והם גם יכולים למלא תפקיד המסייע בתיקון אישי של החוויה מתוך אותן מערכות יחסים.

ישנן שתי סוגי קבוצות, קבוצות פתוחות וקבוצות סגורות. קבוצות פתוחות הן קבוצות שניתן להצטרף אליהן בכל עת ואילו קבוצות סגורות אלו קבוצות שחברי הקבוצה הם קבועים והם יתחילו במועד מסוים וגם יסיימו יחדיו בתומה.


למי מתאים טיפול קבוצתי?

טיפול קבוצתי יכול להתאים לכל אחד ואחת שיכולים להתחייב לקבוצה ולהגיע אליה באופן קבוע. השתתפות בקבוצה מצריכה מוכנות מסוימת ובשלות להתמודד עם הקשיים באופן אותנטי וכנה. בנוסף היא דורשת שמירה על סודיות והבטחה כי הדברים הנאמרים בקבוצה נשארים בקבוצה, כך שכל חבריה יכולים לשתף באופן אותנטי וגלוי ללא תחושת פחד שמא מידע זה ייחשף.


"לבד, אנחנו טיפה אחת. יחד, אנחנו אוקיינוס שלם"

(ריונוסוקה סאטורו)


259 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page